Ar saldus medus?

Nepastebimai sulaukėme vidurvasario. Daugeliui žmonių žodis "vasara" asocijuojasi su žodžiu "atostogos". Tačiau ne visiems... Tegu nepyksta skaitytojai už tokį žodžių žaismą, tačiau yra žmonių, kurie vasarą kartu su bitėmis ir patys dirba kaip bitės.
Norėdami tuo įsitikinti ir kartu atsakyti į retorinį klausimą "Ar visiems saldus medus?, užsukome į Bagaslaviškį, į mokytojo Gedimino Žilinsko namus. Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinėje mokykloje jis dėsto biologiją ir kompiuterinį raštingumą. Tačiau šį kartą aplankėme Gediminą dėl jo hobio - bičių. Jis ne tik rajone, bet ir šalyje žinomas bitininkas: pirmasis Lietuvoje sukūrė internetinę svetainę, kurioje galima rasti dominančią informaciją apie bityną "Medutis". 2000 metais jo bitynas laimėjo trečiąją vietą tarp geriausių bitininkų mėgėjų Vilniaus apskrityje.

- Kokia buvo Jūsų kelio pradžia? Nuo ko siūlytumėte pradėti kitiems?

- 1984 metais baigiau Vilniaus pedagoginį institutą ir su šeima atvažiavome į Bagaslaviškį. Pradėjau dirbti Bagaslaviškio vidurinėje mokykloje biologijos mokytoju. Nors augau ir mokiausi Vilniuje, tačiau vasaros atostogas praleisdavau kaime. Kiek prisimenu, visada norėjau būti bitininku. Patikdavo žiūrėti, kaip prie avilių triūsia mano seneliai, o ir medus buvo saldus... Žinodamas mano norą, pirmuosius du avilius Bagaslaviškyje padovanojo tėvas.
Ketinantiems pradėti pirmiausia reikia pažiūrėti, kaip kiti bitininkauja. Dauguma žmonių mano, kad tai labai paprasta, kad bitininkai nieko nedirba. Juk medų renka bitės - belieka jį tik surinkti, parduoti ir pinigus skaičiuoti. Iš tikrųjų bitininkai turi labai daug darbo - tai avilių ir rėmelių ruošimas, bičių gydymas, bičių priežiūra žiemą. Jeigu žmogus nusprendė užsiimti bitininkyste, jis turi žinoti, kad reikės investuoti nemažai pinigų į įvairią įrangą, kadangi medus pats į stiklainius nesušoka. Nemažai kainuoja bičių priežiūra. Pvz.: naujas avilys kainuoja apie 200 Lt, vienai bičių šeimai žiemoti reikia apie 12 kg cukraus ir t. t. Taip pat pradedantis bitininkas turi rūpintis savo bityno aplinka. Šalia neturi būti automagistralės, automobilių, reikia atsižvelgti ir į kaimynus, kurie gali tapti piktų bičių "aukomis". Šalia bityno reikia pasėti daug medingųjų augalų: sirinį klemalį, citrininės melisos, facelijų, grikių. Šiuos augalus bitės labai mėgsta ir būna tarsi prilipusios prie jų. Taigi nors šiame versle yra nemažai rizikos, tačiau darbščiam žmogui pradėti verta.
Be to, man, pavyzdžiui, tai puikus poilsis. Štai šiandien atsikėliau 6 valandą ryto ir ruošiausi važiuoti į bityną. Nebūtų bičių - neturėčiau ką veikti, o sėdėti be darbo - kančia. Kiekvienas važiavimas pas bites man - šventė. Jei darbe randi malonumą - tai darbas atitinka poilsį. Bitininkavimas yra mano hobis, kuris jau pavirto "versliuku".

- Papasakokite apie savo bityną "Medutis" ir apskritai apie bitininkystę.

- Mano bičių ūkis yra mėgėjiškas, ne profesionalus. Mėgėjiškas todėl, kad dar yra pagrindinis darbas, o bičių ūkis - hobis, o profesionalus ūkis - vienintelis bitininko ir jo šeimos pragyvenimo šaltinis. Profesionalus bitininkas turi turėti bent 200 bičių šeimų, tačiau tai labai rizikingas verslas, kadangi būna masinių bičių išmirimų.
Kuo daugiau šeimų turi bitininkas, tuo rentabilesnis laikymas. Norint gauti kuo daugiau medaus, vasarą reikia bites vežioti į laukus prie žydinčių augalų. Šiuo metu turiu 44 bičių šeimas, išdėstytas ant trijų platformų. Dabar visos bitės, išskyrus pora avilių sode prie namų, išvežtos į grikių laukus ir dirba ten, nešdamos grikių medų. Beveik kasdien su padėjėjomis (žmona ir dukra) jas lankau, surenku medų ir prižiūriu, kad bitės nepradėtų tinginiauti. Tam reikia keisti rėmelius, kad bitės turėtų kur pilti nektarą. Visas mano bityno medus išperkamas iš namų, kadangi turiu nuolatinius klientus, kurie labai patenkinti medaus kokybe.
Įvairių rajonų bitininkų draugijas vienija Lietuvos bitininkų sąjunga. Širvintų rajono bitininkų draugijos pirmininkas - Aleksandras Masiulionis. Šiemet Širvintų rajono bitininkai tikisi paramos iš Europos Sąjungos. Numatyta paremti bitininkus, gydančius bites. Mūsų draugija jau surinko duomenis apie sergančias bites. Kai nupirksime vaistų, dalį išlaidų ES žada padengti.

- Šalia Jūsų vaikšto "jaunuolis". Gal tai Jūsų sūnus?

- Ne, tai tarsi "dvigubas" mano mokinys - Ignas Ryžakovas: mokosi mūsų mokykloje septintoje klasėje ir yra savanoris praktikantas. Jis, kaip ir aš vaikystėje, labai domisi bitėmis ir nori išmokti tikro bitininko amato. O mano sūnus, turintis bitininko specialybę, šiuo metu dirba mieste ir yra atsakingas už medaus realizavimą Vilniuje. Jis yra mūsų bityno "Medutis" vadybininkas.

(Į pokalbį įsijungia ir Ignas: "Mano senelis turi bičių, be to, man labai patinka jas prižiūrėti. Jau turiu 2 bičių spiečius: vieną padovanojo senelis, o kitą pats nusipirkau. Nors nusipirkto spiečiaus bitė "paskiepijo" pirmą kartą į kaklą, tačiau nė kiek nesumažino mano noro ateityje tapti tikru bitininku. Tinkamai prižiūrėdamas bites ir pelno turėčiau šiokio tokio gauti...")

- Nuo ko priklauso medaus savybės? Parduotuvėse juk pilna visokių rūšių medaus. Kaip sužinoti, ar gerą medų perki?

- Dabar Jus vaišinu dviejų rūšių medumi: pavasariniu ir miško. Pavasarinis medus yra iš pienių. Pavasarį bitės dar silpnos, o ir aplinkos sąlygos būna nepalankios, todėl šio medaus gauname mažai. Pavasarinis medus daugelio mėgstamas dėl savo švelnaus skonio ir gydomųjų savybių esant virškinimo trakto negalavimams.
Miško medus suneštas iš aviečių, šaltekšnių ir yra gerokai tamsesnis nei pavasarinis. Miško medui būdingos gydomosios aviečių savybės: jis sukelia prakaitavimą ir yra naudojamas peršalimo ligoms gydyti. Taip pat yra grikių, lipčių medus ir t. t. Lipčių medus iš amarų ir yra labai tamsus. Užsienyje, kitaip nei Lietuvoje, tamsus medus yra labiau vertinamas, nes tokiame meduje daug mineralų.
Žinoma, jog medus stiprina kraują ir žmogaus imuninę sistemą. Kad išryškėtų šios medaus savybės, patariu medų valgyti visą laiką po truputį, o dėl ligų gydymo reikėtų konsultuotis su gydytojais.
O kad neprisipirktumėte ko "negero", patarčiau pirkti pas žinomą ir patikimą bitininką, nes pasitaiko ir nesąžiningų. Turguje pirkti medų pavojinga, nes jis gali būti nežinia kokios kilmės, gali būti falsifikuotas su cukraus sirupu, kiti falsifikuoja šildydami šviežią medų iki +45°C, toks medus visą laiką atrodo kaip šviežias ir nesicukruoja.

(Keli bitininko G.Žilinsko patarimai, kaip atpažinti tikrą medų: mediniu šaukšteliu sukant medų, jis neturi bėgti srovele, tikras medus net nevarva. Tikras medus turi malonų kvapą ir kartoką skonį. Jei ir po šių bandymų nesate įsitikinęs, kad medus tikras, prašykite bitininko kokybės pažymėjimo, kuris yra išduodamas Veterinarijos laboratorijoje).

- Ar nebaugina kinų konkurencija?

- Baugina, kadangi 2004 metais Kinijai vėl buvo leista importuoti į Europos Sąjungą pigų medų, ir Europos medaus rinkos situacija labai pablogėjo. Kaip žinome, 2002 metais dėl antibiotikų, vartojamų bitėms gydyti, likučių meduje, Kinijai buvo uždrausta importuoti medų į Europos šalis. Jų pusėje ir gamtos sąlygos, ir milžiniška rinka, ir medaus kaina. Tačiau mūsų pusėje svarbiausias rodiklis - medaus kokybė.

***

Bitininkas Gediminas leido mums kartu aplankyti jo bites grikių laukuose. Bitininkas ir jo padėjėjai apsirengė darbiniais drabužiais, užsidėjo ant galvų tinkliukus ir kibo į darbą. Mums irgi užmovė ant galvų tinkliukus, tačiau ir su jais arčiau prieiti buvo nedrąsu, nors bitininkas sakė, jog bitės dabar dirba ir į pašalinius nekreipia dėmesio. Patikėjome, tačiau stengėmės nepykdyti bičių. Netrukus mes išvažiavome, o bitininkas su savo padėjėjais pasiliko. Buvo saulėtas vasaros rytas. Tegu nepyksta skaitytojai už tokį žodžių žaismą, tačiau jų laukė karšta darbo diena ir šiaip karšta diena. O į klausimą "Ar visiems saldus medus?", paliekame atsakyti patiems skaitytojams.

Kristina Bonikataitė

2005 Jul 15 paskelbė Širvinta

2 koment.

 

Paskelbė Laima is Vokietijos @ 2005 Jul 16 01:35 pm

Bravo p. Bonikaitei! Tai gana profesionalus ir nepaprastai idomus straipsnis su daugybe faktu. Tokio straipsnio ilgai laukiau, tik gaila, kad nebuvo paskelbtas p. Mokytojo tinklapio adresas, nes bitininkiste as domiuosi, kadangi kaip seni zmones sako: bites yra sventos, kadangi is vasko sukamos zvakes ir dedamos ant Altoriaus.Man teko skaityti Vokietijos spaudoje, nuo ko priklauso, ar medus yra skystas, ar susicukraves, nes vasara perku ji pas bitininka, ziema - parduotuvej (kavoje ji man lengviau ismaisyti) ir tai mane labai sudomino. Pasirodo, kad tai priklauso, nuo ko maitinamos bites, yra 2 cukraus rusys: normalus ir fruktoze (cukrus is vaisiu). Likau zinute labai suzaveta, nes ji man ateme visas abejones. O p.Mokytojui ir jo seimai linkiu kuo geriausios sekmes bei stiprios sveikatos. Is p. Bonikaites sasiuviniu lauksiu sekanciu nepaprastu straipsniu. Dekui.

 

 

Titulinis Naujienos  Produktai  Bitynas Motinėlės Bičių ligos Spietimas Medus  Receptai  Galerija Links Atsiliepimai Kontaktai