MEDAUS VALGIAI

Desertas dviems - braškės su medumi Braškės su šviežiu medumi

Bitynas prekiauja medumi - Kontaktai

Bitynas šiuo metu siūlo:

Bičių duonelė

Parduota

Bičių pikis

Parduota

Natūralus medus (Tyrimų protokolas Nr.7779Ch: diastazės fermentų skaičius, Šadės vnt - 74,7

Sutartinė

Bityno pasas 2006-08-17 Nr. 10

Bitynas  medus@honey.lt  Tel.: +37068634255

      Siūlome ne tik pasigaminti skanių patiekalų, bet ir siųsti savo mėgiamus medaus valgių receptus, o taip pat užsisakyti tikro lietuviško medaus mūsų bityne "MEDUTIS". Pasižadame Jūsų receptus publikuoti šiame skyrelyje. Tad skanaus!

     Nuo seno žmonės medų ir kitus bičių produktus laikė ne tik maistu, bet ir vaistu, nes jame ir kituose bičių produktuose yra medžiagų, būtinų žmogaus organizmui normaliai funkcionuoti.

  Medus gydo 

 

Antrieji patiekalai

Aštrūs viščiukų sparneliai su medumi (kinietiškas patiekalas, 4 porcijos)
1  šviežias čili pipiras , smulkiai supjaustytas        
1 šaukštelis čili prieskonių        
1 šaukštelis šviežio imbiero, sutarkuoto        
1  laimo žievelė, sutarkuota        
12  viščiukų sparnelių        
4 šaukštai aliejaus        
1 šaukštas šviežios kalendros lapelių        
2 šaukštai sojų padažo        
3,5 šaukštai medaus        

1. Sumaišyti šviežią čili, čili miltelius, sutarkuotus imbierą ir laimo žievelę. Gerai išmaišyti produktus. Mišiniu įtrinti viščiukų sparnelius ir palaikyti juos bent 2 val., kad prieskonių skonis ir aromatas įsigertų į vištieną.
2. Inde "vok" įkaitinti pusę aliejaus. Į įkaitusį aliejų sudėti pusę sparnelių ir kepti 10 min. pastoviai vartant, iki sparneliai taps traškūs ir įgaus geltonai auksinę spalvą. Išimti juos iš indo ir nuvarvinti ant servetėlės. Tą patį pakartoti su likusiais sparneliais.
3. Po to, kai iškepėte visus sparnelius, į indą "vok" suberkite šviežią kalendrą ir apkepti ją ant didelės ugnies apie 30 sek., pastoviai maišant. Po to vėl į indą sudėti pakeptus sparnelius, sumaišyti juos su kalendra ir apkepti dar 1 min.
4. Į sparnelius supilti sojos padažą bei medų ir kepti 1 min. pastoviai maišant.
Renata - http://www.sintagma.lt/u/renata/receptai.nsf 

Antrieji patiekalai

Pikantiškos vištų šlaunelės. Reikės: 6 vištų šlaunelių, 2 česnakų skiltelių, 2 šaukštų medaus, 5 šaukštų aliejaus, šaukštelio vištienos prieskonių, 2 porų, konservuotų ananasų.

   Česnako skilteles nuvalyti, sutrinti ir sumaišyti su medumi,2 šaukštais aliejaus, prieskoniais, druska. Gautu mišiniu aptepti šlauneles. Kepimo inde įkaitinti 3 šaukštus aliejaus, apkepinti šlauneles ir apskrudusias dar 10 minučių patroškinti. Porus supjaustyti žiedais, ananasus - kubeliais. Sudėti į indą su šlaunelėmis, įpilti ananasų sulčių ir dar 15 minučių troškinti.

Antrieji patiekalai

   Aviena su medumi. Keturi didesni avienos muštiniai, 1/2 stiklinės vandens, 1/2 stiklinės medaus, 1 šaukštas stalo acto. Pipirai, druska,mėtos lapeliai ir kitokios žolelės.

    Aviena apibarstoma druska su juodaisiais pipirais ir 5 min. kepama orkaitėje. Mėsa apverčiama, viskas pakartojama. Po to aviena apipilama medaus, acto bei vandens mišiniu ir kepama toliau.

Antrieji patiekalai

  Kalakuto krūtinėlė su medumi. 700-800g kalakuto krūtinėlės, 200-300 g medaus, 1/4 stiklinės balto vyno, 100 g lazdynų riešutų, 100 g razinų, 100 g abrikosų, 100 g migdolų drožlių, 5 gvazdikėliai, 1 šaukštelis cinamono, druskos, pipirų.

     Druska įtrintą mėsą kepti orkaitėje (iš pradžių 200°C, po 15 min.-160°C temperatūroje) dažnai palaistant tirpintu medumi. Vaisius nuplauti ir apvirti su vynu. Gvazdikėlius sugrūsti, sumaišyti su likusiu medumi, pipirais, cinamonu, vaisiais ir pakaitinti. Iškepusią mėsą supjaustyti ir sudėti į lėkštę. Į vidurį sukrėsti karštą mišinį.

Antrieji patiekalai

Kiaulienos muštinis su medumi. 6 kiaulienos muštiniai, stiklinė pikantiško padažo "ketčupas", 6 šaukštai "Medučio" medaus, 1 didelė citrina.

    Muštinius apšluostyti drėgna servetėle. Sumaišyti ketčupą su medumi ir juos apipilti. Kiekvieną muštinį papuošti citrinos griežinėliu. Palaikyti valandą orkaitėje neuždengtus. Toks padažas tinka ir vištienai. 

Antrieji patiekalai

Viščiukas su citrina ir medumi. 1,5 kg mėsos, 1/3 stiklinės džiūvėsėlių, 1 šaukštelis maltų raudonųjų pipirų, 1 šaukštelis druskos, sviesto, medaus, citrinos. 

    Apvolioti viščiuko gabaliukus džiūvėsėliuose. Pakepinti svieste, sudėti į skardą. Apibarstyti maltais raudonaisiais pipirais ir druska. Užpilti medaus ir citrinos sulčių mišiniu (1/3 stiklinės medaus, 1/4 stiklinės citrinos sulčių) ir kepti orkaitėje 15 min. 

Antrieji patiekalai

  Veršelio liežuvis su medumi. 1 veršelio liežuvis, 1/2 stiklinės medaus, 1/2 šaukšto prieskonių, 1/4 šaukštelio gvazdikėlių, 1/2 stiklinės acto, 1/2 stiklinės razinų, 1/4 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelis druskos.

    Išvirti liežuvį sūriame vandenyje. Nupilti vandenį ir įdėti liežuvį į puodą, supilti kitus produktus ir virti uždengtą ant mažos ugnies 45 minutes. Jeigu padažas nuvirs, įpilti truputi vandens.

Daržovių užkandžiai

Morkų salotos su agrastais. 1 stiklinė agrastų kompoto, 400 g morkų, medaus.

     Daržoves sutarkuoti, sumaišyti su agrastais, įdėti medaus. Galima pabarstyti žalumynais.

Daržovių užkandžiai

Sveikatos salotos. Žalias burokėlis, obuolys, morka (lygiomis dalimis), česnakas, petražolė, salieras, svogūnų laiškų, kopūstas, krienų, šaukštelis medaus, aliejaus.

      Daržoves sutarkuoti (kopūstą supjaustyti) ir gerai išmaišyti.

Daržovių užkandžiai

Ropių mišrainė su medumi. Ropė, 100g razinų, 2 šaukšteliai medaus, 2 šaukštai aliejaus, krapų.

       Ropę sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su išmirkytomis razinomis, sukapotais krapais, medumi. Užpilkite aliejumi.

Daržovių užkandžiai

Burokėlių mišrainė su medumi. 700 g burokėlių, svogūnas, po 2 šaukštus sviesto ir medaus, šaukštas citrinos sulčių, žiupsnelis cinamono, šaukštas smulkiai supjaustytų petražolių lapelių, druskos.

      Burokėlius gerai nuplauname ir išverdame. Ataušiname, nulupame ir supjaustome plonais stulpeliais. Svogūną nulupame, supjaustome ir pakepiname su sviestu. Visus komponentus išmaišome, pakaitiname ir vėl išmaišome.

Desertai

  Varškės ir medaus desertas. Tris trynius ištrinti su cukrumi, sukant pilti tirpytą medų, sudėti ištrintą sviestą ir gerai išsukti. Po to sudėti ištrintą varškę (300g), išmaišyti, sudėti į taures, užpilti plakta grietinėle.   

Medus konditerijos gaminiuose

Meduolis. 4 kiaušiniai, pusę litro rūgščios grietinės, tiek pat medaus, 2 stiklinės miltų, 2 šaukšteliai sodos.

      Išplakti atskirai trynius, atskirai baltymus, pašildyti medų, 1 šaukštelį sodos berti į grietinę, 1 šauktelį į miltus. Viską sudėti į vieną indą, išplakti ir pašauti į krosnį. 

Medus konditerijos gaminiuose

Tortas “SKRUZDĖLYNAS”. 4 – 5 kiaušiniai, 5 šaukštai grietinės, truputis druskos, miltų tiek, kiek reikia tešlai (apie 4 stiklines), pusė kilogramo riebalų virimui (gali būti kiaulienos taukai ar aliejus).

       Iš visų produktų gerai išminkome tešlą. Ją išmušame. Plonai iškočiojame (miltų ant lentos neberiame, o ją ištepame aliejumi, kad tešla nepriliptų). Supjaustome keturkampiais, maždaug 3 – 4 centimetrų ilgio gabalėliais. Verdame riebaluose, kol pasidarys gelsvi. Gabalėliams sujungti paruošiame sirupą: 1 stiklinė medaus, 1 stiklinė cukraus, 2 šaukštai vandens, 30 g sviesto, 1 šaukštas grietinės. Iš tų produktų verdame sirupą, kol, įlašinus jo lašą į šaltą vandenį, neišsileis. Sirupe pamirkome išvirtus tešlos gabalėlius, sudedame kalnu į plokščią lėkštę. Viršų papuošiame razinomis, riešutais ar susmulkintais džiovintais vaisiais.

Medus konditerijos gaminiuose

 Citrininis tortas su medumi. Tešlai: 1 kiaušinis, 50 g medaus, truputis sodos ir miltų (maždaug 100 g). Kremui: 250 g sviesto, 250 g miltinio cukraus, 1/2 l pieno, 3 šaukštai miltų, didelės citrinos cedros ir sulčių.

     Visus produktus sumaišyti ir padaryti minkštą tešlą. Iškepti keturis lakštus. Kremui ištrinti šaukštu sviestą. Atskirai sumaišyti miltus su trupučiu pieno. Pastatyti ant mažos ugnies ir po truputi supilti likusį pieną. Visą laiką maišyti, kol masė sutirštės. Kai ji atvės, įdėti sviestą, gerai išsukti, po to įpilti citrinos sulčių ir įberti citrinos cedros. Lakštus ir torto viršų aptepti kremu ir papuošti citrinos griežinėliais. Truputi pašildyti medaus ir iš šaukšto aplašinti tortą. 

Medus konditerijos gaminiuose

Naminis medaus tortas. 1 stiklinė "Medučio" medaus, 1 stiklinė cukraus, 3 kiaušiniai, 1 pakelis sviesto, 5 stiklinės miltų, 1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos. 

    Kiaušinius, medų, cukrų, sviestą sudedame į didesnį dubenį ir 15 min., vis pamaišydamos, kaitiname ant garų. Baigdamos kaitinti sudedame actu arba citrinos rūgšties tirpalu gesintą sodą (kepimo miltelius). Dar kiek pakaitiname, nukeliame nuo garų ir suberiame miltus, greitai ir gerai išmaišome. Tešlą atšaldome. Tada padalijama į 6 dalis, iškočiojama ir iškepama apvalūs lakštai (prieš kepimą subadyti). Iš tešlos likučių iškepamas lakštas, kuris vėliau sumalamas apibarstymui. Pertepame kremu, pagamintu iš 1 litro grietinės, 6 šaukštu cukraus pudros ir puse šaukšto citrinos sulčių. Aptepame šoną, viršų, apibarstome trupiniais, papuošiame. 

Medus konditerijos gaminiuose

Greitai iškepamas meduolis. 200g medaus, 500 g miltų, 150 g miltinio cukraus, 60 g sviesto, 4 kiaušiniai, 0,5 citrinos, 200 g braškių džemo, 1 šaukštas kakavos, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštelis anyžių, 5 g geriamosios sodos, 500 ml pieno.

     Medų, džemą, cukrų, trynius ir kakavą gerai išmaišyti. Įpilti citrinos sultis ir įberti pusės citrinos cedrą, anyžius, cinamoną, geriamąją sodą, supilti pieną ir ištirpintą sviestą, dar kartą viską išmaišyti. Atskirai gerai išplakti baltymus. Apibarstant miltais, juos atsargiai sumaišyti su paruošta mase. Supilti į gilią, išklotą pergamentiniu popieriumi formą. Kepti ant vidutinės ugnies. Kai meduolis atvės, apipilti apelsininiu glajumi (žr. receptą). Supjaustyti kvadratėliais ir papuošti riešutais.

Apelsininis glajus. 150 g rafinuoto cukraus, 6 šaukštai vandens, 1/2 apelsino iškoštų sulčių, miltinio cukraus (jeigu reikia).

     Sumaišyti rafinuotą cukrų su vandeniu ir virti sirupą (jis turi temptis vidutinio storumo siūlu). Į jį įpilti apelsino sulčių ir įberti miltinio cukraus, kad pasidarytų tirštas ir blizgantis glajus.

Medus konditerijos gaminiuose

Kaimiškas meduolis. 3 kiaušiniai, 1 stiklinė grietinės arba rūgusio pieno, 200 g cukraus, 300 g medaus, 2 šaukšteliai prieskonių mišinio, 400-500 g miltų, šaukštelis sodos.

    Medų  ištirpinti ir atšaldyti. Trynius ištrinti su cukrum iki baltumo. Tada į juos supilti grietinę, medų, prieskonius, dalį sumaišytų su soda miltų ir labai gerai išplakti. Atskirai išplakti baltymus ir sudėti į tešlą, pabarstant juos likusiais miltais. Atsargiai išmaišius, tešlą supilti į skardą ir tuoj kepti. Kepa 30 min. nekarštoje krosnyje.

Medus konditerijos gaminiuose

Cukrinukai su medumi. 200 g miltų, 20 g kiaulės taukų arba sviesto, 250 g medaus, 2 kiaušiniai, 100 g miltinio cukraus, 5 g kepimo miltelių, truputis cinamono.

    Visus produktus gerai išmaišyti. Iš tešlos iškočioti 1 cm storumo lakštus. Juos supjaustyti nedideliais gabaliukais ir apibarstyti smulkiai sukapotais graikiškais riešutais. Kepti ant nedidelės ugnies.

Medus konditerijos gaminiuose

Saldainiai su pienu ir medumi. 200 g susikristalizavusio medaus, 50 g miltinio cukraus, 75 g grietinės arba pieno, pagal skonį ir norą tarkuoto šokolado.

    Visus komponentus virti, kol pasidarys tiršta masė. Ją sukrėsti į sviestu išteptą skardą. Atvėsusią supjaustyti nedideliais kvadratėliais ir juos suvynioti į celofaną arba pergamentinį popierių.

Medaus gėrimai Žemaičių midus. 3 kg medaus, 10 l vandens, po 25-50 g apynių ir mielių, duonos plutelė.

   Medų ištirpinkite vandenyje ir laikykite parą šiltoje vietoje, dažnai pamaišydami. Po to perkoškite, supilkite į puodą ir virinkite tol, kol liks pusė supilto skysčio. Vėl pripilkite vandens iki ankstesnio lygio, įdėkite apynių, surištų į marlę, prispauskite juos raudona plyta ir vėl virinkite, kol liks pusė skysčio. Atvėsinkite, įdėkite mielių, užteptų ant duonos plutelės ir laikykite kambario temperatūroje, kol midus pradės rūgti. Kai atsiradusios putos pajuoduos, perkoškite jį, supilkite į ąžuolinę statinaitę ir gerai užkimškite. Laikykite bent pusę metų vėsioje vietoje. Ilgiau laikomas medus.

Medaus gėrimai Putpelių kiaušinių gėrimas su medumi. 5-6 putpelių kiaušinius išplakite, užpilkite mėgstamomis vaisių sultimis, raudonu vynu ar kava, įdėkite truputi medaus. Šis gėrimas yra labai maistingas. Japonai išplaktus kiaušinius užpila dviejų šviežiai išspaustų apelsinų sultimis. Ir tvirtina, kad toks gėrimas puikiai padeda sergant astma.
Medaus gėrimai Midus su obuolių sultimis. 20 l obuolių sulčių, 1 kg medaus, 3,5 kg cukraus.

     Į 20 l sulčių supilkite 2 kg ištirpinto cukraus ir pastatykite rūgti šiltai. Kai rūgimas susilpnėja, nupilkite, pridėkite 1,5 kg cukraus ir vėl palaikykite. Paskui nupilkite ir vėl pridėkite 1 kg medaus. Palaikykite, kol baigs rūgti. Supilstykite į butelius ir laikykite bent keletą mėnesių. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo midus bus gardesnis.

Medaus gėrimai  Vaisinis punšas (6 porcijos). 1 stiklinė apelsinų sulčių, 2 stiklinės vynuogių sulčių, 1 stiklinė citrinų sulčių, 2 stiklinės vandens, 1 stiklinė medaus.

     Viską sumaišyti. Punšą gerti šaltą.

Medaus gėrimai   Grogas su medumi.1 stiklinė romo, 2 šaukštai medaus, 1 gabaliukas cinamono, 1 citrinos sulčių, 2 gvazdikėliai.

     Viską sumaišyti didelėje stiklinėje ir įpilti šilto vandens. Atšaldyti arba patiekti karštą.

Medaus gėrimai   Medaus gira. 5 l virinto vandens, 0,5 kg medaus, 0,5 kg razinų, 100 - 200 g miltų, 25 g mielių.

      Į medų sudėti razinas, miltus, mieles, įpilti vandens. Statinaitę su mišiniu užkimšti. Paprastai jis pradeda rūgti po 5 - 6 dienų.  

Medaus gėrimai

Šaltas pienas su medumi (3 porcijos). 60 g medaus, 1/2 litro pieno.

    Ištirpinti medų truputi pašildytame piene. Atvėsinti, išplakti mikseriu arba plaktuvu.

Medaus gėrimai Vaisinis pieno kokteilis (3 porcijos). 2 šaukštai medaus, 1/2 litro pieno, 2 šaukštai vyšnių kompoto, 1 šaukštas serbentų sulčių, 1 trynys, 3 ledo kubeliai.

     Susmulkintus ledus sudėti į mikserį, sudėti kitus produktus ir plakti 1 min. Gerti tuojau pat. 

Medaus gėrimai

Apelsininis pieno kokteilis (1 porcija). 50 g medaus, 1/8 l pieno, 1 apelsinas, 1 šaukštas greipfrutų sulčių, 2 ledo gabaliukai. 

     Nulupti apelsiną, supjaustyti gabaliukais ir sumaišyti su pienu ir medumi. Įpilti greipfrutų sultis. Plakti mikseriu su grūstais ledais 1 minutę. Prieš geriant perkošti.

Medaus gėrimai

Šiltas pienas su kakava (3 porcijos). 80 g medaus, 2 šaukštai kakavos, 600 ml pieno.

     Truputyje pieno ištirpinti kakavą. Likusį pieną užvirti, įpilti ištirpintą kakavą ir pavirti dar 2-3 minutes. Atvėsinti, įdėti medų, išplakti mikseriu ir iškošti.

Vaisių valgiai su medumi

Riešutais įdaryti obuoliai. 6 obuoliai, 0,5 l maltų riešutų, 3 šaukštai medaus.

     Obuolius nulupti. Išimti sėklalizdžius. Padaryti ertmę ir sumerkti į parūgštintą vandenį. Išgriebus nuvarvinti vandenį. Į tuščią ertmę pridėti maltų riešutų ir medaus įdaro.

Vaisių valgiai su medumi

Bruknės su grietine. 400 g bruknių, 4 šaukštai medaus, 3 šaukštai riešutų, 1 stiklinė grietinės.

     Bruknes pertrinti, įdėti medaus, sumaišyti, ant viršaus uždėti išplaktą grietinę ir apibarstyti smulkintais riešutais.

Vaisių valgiai su medumi

Saldūs sumuštiniai su medumi ir uogomis. 100 g baltos duonos arba sausainių, 20 g sviesto, 1-2 šaukštai susikristalizavusio medaus, pusė stiklinės uogų (žemuogių, aviečių, serbentų, agrastų, vynuogių).

     Baltą duoną arba sausainius aptepti sviestu ir medumi. Ant kiekvieno sumuštinio uždėti uogų (galima supjaustytų ir įvairių rūšių). Žiemą uogas galima pakeisti vaisiais iš kompoto.

Vaisių valgiai su medumi

Obuoliai su varške. 2 obuoliai, 200 g vaškės, 1 šaukštas medaus, 1 citrina, 4 šaukštai grietinės. 

     Varškę pertrinti su medumi. citrinos sultimis, tarkuota citrinos žievele ir grietine. Sumaišyti su stambiai tarkuotais obuoliais ir cinamonu. Papuošti vaisiais.

Vaisių valgiai su medumi

Vaisiai su medumi. 500 g vaisių, medus, 100 g riešutų. 

     Nulupti slyvas, obuolius, kriaušes ir supjaustyti. Viską sudėti į salotinę, įdėti medaus, pabarstyti smulkintais riešutais. 

Vaisių valgiai su medumi

Uogos su medumi. 500 g uogų, 200 g medaus, 100 g riešutų. 

     Pagaminti prieš dvi valandas iki patiekiant. Nuplautas uogas sudėti į indą, apipilti medumi, pabarstyti smulkintais riešutais. Patiekti su pienu.

Vaisių valgiai su medumi

Saldžios obuolių salotos. 500 g obuolių, pusę stiklinės kefyro, po 1 šaukštą medaus ir riešutų.

     Nuplautus nenuluptus obuolius (be sėklų) smulkiai supjaustyti. Kefyrą ir medų suplakti iki putų. Šiuo mišiniu užpilti obuolius ir pabarstyti susmulkintais riešutais. 

Vaisių valgiai su medumi

Obuolių ir slyvų salotos. 3 obuoliai, 200 g slyvų, 100 g riešutų branduolių, 2 šaukštai grietinės, 1 šaukštas medaus, cinamonas, citrinos rūgštis. 

     Slyvas nuplauti, išimti kauliukus, obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis arba sutarkuoti stambe trintuve. Į grietinę sudėti medų, cinamoną, susmulkintus riešutus, įdėti citrinos rūgšties ir šiuo mišiniu užpilti vaisius. 

Vaisių valgiai su medumi

Keptų obuolių salotos. 2 šaukštai medaus, pusės citrinos sulčių, 50 g graikinių riešutų, 6 obuoliai.

     Keptus obuolius nulupti, sutarkuoti stambia trintuve ir sudėti į porcelianinį dubenėlį. Įdėti medų,  sumaišytą su citrinos sultimis ir susmulkintais riešutais. Palaikyti 1 val.

Vaisių valgiai su medumi

Avokadų salotos su medumi ir riešutais. 600 g salotų, nedidelis svogūnas, 4 šaukštai vyno acto, druskos, maltų pipirų, 2 šaukšteliai skysto medaus, 8 šaukštai saulėgrąžų aliejaus, 1 citrinos sultys, 2 nunokusios avokados, 3 šaukštai smulkintų graikinių riešutų.

     Svogūną susmulkinti, maišyti su actu, druska, pipirais ir medumi, plakant po truputi supilti aliejų. Nuluptas avokadas perpjauti pusiau, pašalinus kaulus supjaustyti plonais griežinėliais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Salotas susmulkinti, išdėlioti į lėkštutes, ant viršaus dėti avokadas ir aplieti paruoštu uždaru.

Vaisių valgiai su medumi

Gaivios moliūgų salotos. Po 100 g moliūgo, apelsinų, melionų ir persikų, 50 g medaus ir citrinos sulčių.

     Moliūgą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su medumi. Apelsinus, melionus ir persikus supjaustyti kubeliais, sumaišyti su moliūgais ir viską apipilti citrinos sultimis.

Vaisių valgiai su medumi

Salotos su riešutais. Po 100 g morkų ir obuolių, 30 g graikinių riešutų branduolių ir medaus, šaukštelis petražolių lapelių, šaukštas razinų.

     Morkas sutarkuoti vidutine tarka, obuolius - stambiai, sudėti medų, suberti smulkintus pakepintus riešutus, petražoles ir išmaišyti.

Vaisių valgiai su medumi

Vaisių salotos "Pavasaris" (6 porcijos). 3 apelsinai, 3 greipfrutai, 200 g braškių, 1 citrina, 150 - 200 g medaus (pagal skonį),  6 mėtų lapeliai, 6 šaukštai plaktos grietinėlės, 1 šaukštelis konjako. 

     Nuplauti apelsinus ir greipfrutus, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su braškėmis. Vaisius išdėlioti į nedideles salotines, įpilti medų, sumaišytą su 1 citrinos sultimis. Į kiekvieną dubenėlį pagal skonį įlašinti 2 - 3 lašus konjako ir įdėti šaukštą plaktos grietinėlės. Apibarstyti supjaustytais  mėtų lapeliais.    

Vaisių valgiai su medumi

Vaisių salotos "Asorti". 2 šaukštai medaus, 100 g razinų, 100 g figų, 50 g graikiškų riešutų, 1 mandarinas, 100 g plaktos grietinėlės.

     Gerai nuplautas razinas ir figas smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su grūstais  riešutais. Įpilti mandarino sultis ir įdėti medų. Salotas papuošti išplakta grietinėle ir smėliniais pyragaičiais. 

Vaisių valgiai su medumi

Apelsinų salotos su medumi. 1 šaukštas medaus, 1/2 citrinos sulčių, 2 apelsinai, 100 g graikiškų riešutų.

      Smulkiai sukapotus graikiškus riešutus sudėti į salotinę. Nulupti apelsinus ir supjaustyti gabaliukais. Sumaišyti su riešutais, įpilti citrinos sultis ir įdėti medų. Leisti salotoms valandą pastovėti.

Vaisių valgiai su medumi

  Braškių salotos. 100 g medaus, 500 g braškių, 200 g plaktos grietinėlės, pagal skonį vanilinio cukraus.

      Nuplautas, nuvalytas ir perpjautas braškes užpilti medumi. Įberti vanilinio cukraus ir truputi pamaišyti. Palaikyti valandą šaldytuve. Prieš tiekiant uždėti plaktos grietinėlės.

Džemai

  Braškių džemas. 1 kg braškių, 700-800 g medaus.

       Gerai nuplautas braškes (galima jas maišyti su žemuogėmis) supilti į dubenį. Užpilti medumi ir palaikyti 3-4 valandas. Nupilti sirupą, jį iškošti ir virti, visą laiką maišant, ant didelės ugnies 10 minučių. Įdėti braškes ir virti dar kelias minutes. Galima įpilti serbentų sulčių, kad džemas būtų tirštesnis.

Džemai

  Vyšnių džemas 1 kg. vyšnių, 800-1000 g medaus.

         Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus. Pusę vyšnių sumalti mėsmale ir virti kartu su medumi ant didelės ugnies 15 min. Sudėti likusias vyšnias ir virti dar 10 min. Truputi atvėsinti ir supilti į stiklainius.

Titulinis Naujienos  Produktai  Bitynas Motinėlės Bičių ligos Spietimas Medus  Receptai  Galerija Links Atsiliepimai Kontaktai