Nuotraukoje bitininkai Aleksandras Masiulionis ir Gediminas Žilinskas (dešinėje) prie savo parduodamų bičių produktų.

Duonelė nekasdienė

  Apie unikalų produktą - bičių duonelę laikraščiui “Širvintų kraštas” sutiko papasakoti žinomas savo geros kokybės bityno “Medutis” produktais: medumi, pikiu, vašku ir bičių duonele, bitininkas bagaslaviškietis Gediminas Žilinskas.
- Visi mes mėgstame medų ir žinome jo naudą organizmui. Tačiau kartais šalia sustatytų medaus indelių pas bitininkus ant prekystalio matome gelsvos spalvos keistoko skonio granules. Kas tai?
- Tai - labai vertingas produktas - bičių duonelė. Savo duonelę bitės padaro iš suneštų žiedadulkių, maišydamos jas su seilėmis ir nektaru. Bičių seilių fermentai suskaido sudėtingus angliavandenius ir palengvina jų pasisavinimą. Duonelė, kaip maisto atsarga, reikalinga kitoms bičių kartoms auginti. 
- Bičių duonelė net keturis kartus brangesnė už medų, - vienas kilogramas kainuoja apie 60 litų… Ar ne per brangu?
- O kas pasakys, kiek kainuoja sveikata? Bičių duonelė vertinga organizmui gyvybiškai svarbiais junginiais. Pagyvenusiems ir seniems žmonėms - tai vienas vertingiausių bičių produktų. Bičių duonelė gali būti vartojama tais pačiais atvejais kaip ir žiedadulkės, tik pastarosios savo gerąsias savybes išlaiko apie vienerius metus, o duonelė, tinkamai laikoma sausoje, vėsioje vietoje - daug ilgiau. Be to, džiovinamos ir konservuojamos žiedadulkės netenka kai kurių biologiškai aktyvių medžiagų.
- Įdomu būtų sužinoti, kokių ligų gydymui ir profilaktikai yra naudojama bičių duonelė?
- Duonelė ypač rekomenduotina sergantiems kasos, kepenų, tulžies pūslės ligomis, skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, esant lėtiniams prostatitui ir prostatos padidėjimui, klimakterinėms neurozėms ir nervinei depresijai. Joje yra kalio, kuris gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Bičių duonelė padeda grąžinti organizmo jėgas po ligų ir operacijų. Ji stiprina imuninę ir nervų sistemas, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, padeda sutrikus medžiagų apykaitai, susirgus diabetu.
- Pasirodo, bičių duonelė yra lyg panacėja - vaistas nuo visų ligų. Tačiau girdėjau, kad toli gražu ne kiekvienas bitininkas gaminasi bičių duonelę…
- Sutinku. Daugelis bitininkų šiomis gėrybėmis nepasinaudoja. Lydant vašką, reikėtų korius su duonele atrinkti, o ne lydyti juos kartu su kitais. Taigi, labai naudingas produktas sugadinamas ir išmetamas kartu su vaško atliekomis. Beje, Europoje bičių duonelė ir kiti bičių produkta vartotojams mažai žinomi. Tik mes, lietuviai, sugebame iki galo pasinaudoti bitučių darbui.
- Papasakokite, kaip duonelė paimama iš korių?
- Koriai su duonele atrenkami paskutinio medaus sukimo metu. Pirmiausia iš jų išsukamas medus. Tada jie sudedami į tuščius avilius, kad bitės juos gerai išlaižytų. Po kiek laiko korius įšėmus, juos patartina supjaustyti ir išdžiovinti. Džiovinama 40 laipsnių temperatūroje apie 9 valandas. Tada išdžiovinti koriai atšaldomi iki minus 1 laipsnio ir kuliama specialiose mašinose. 
- Kokiomis dozėmis galima naudoti bičių duonelę?
- Šiuo atveju taip pat galioja principas: “Kas per daug, tas - nesveika!” Bičių duonelę profilaktiškai rekomenduočiau vartoti po 15-20 g kasdien (apie vieną valgomąjį šaukštą), užsigeriant virintu vandeniu arba su medumi. Vaikui - arbatinį šaukštelį per dieną. Gydymo tikslais - po 20-30 g per dieną. Pasitaiko ir alergiškų šiam produktui žmonių, tačiau vyresnio amžiaus - alergiškų bičių duonelei pasitaiko labai retai.

Remigijus Bonikatas

Titulinis Naujienos  Produktai  Bitynas Motinėlės Bičių ligos Spietimas Medus  Receptai  Galerija Links Atsiliepimai Kontaktai